Digital samtid uke 2

ZaOA4K8.png (950×534)

24 timer uten sosiale medier:

Døgnet jeg ikke hadde sosiale medier var det mange små tidsrom som måtte bli fylt. For eksempel pleier jeg vanligvis å sjekke sosiale medier før jeg går opp og spiser. Dette gjorde så jeg kunne ta meg god tid til å spise frokost. På bussen på vei til skolen var nok en av det periodene jeg hadde det vanskeligst for å ikke bruke dette i og med at jeg måtte vente et par stopp før noen venner av meg kom på bussen. På skolen var det relativt enkelt å holde seg unna sosiale medier i og med at jeg kunne sosialisere meg med de andre i klassen. Etter skolen var det på tide å trene før jeg så dro hjem og spiste middag og gjorde til jeg skulle legge meg klokken 23.

Dagen jeg ikke hadde tilgang til sosiale medier fikk jeg en følelse av at jeg gikk glip av veldig mye. Det var nesten som jeg var litt isolert, i og med at jeg bruker så mye tid av min dag på dette. Selv om jeg var litt mindre viten følte jeg at dagen ble litt mer avslappende der jeg fikk mye tid til andre ting. Selv om dette er noe som fikk min da til å være mer avslappende er dette noe jeg ikke kunne tenke meg å gjøre igjen. En stor grunn til dette er at jeg klarer å holde meg oppdatert på det som skjer i verden i tillegg til at jeg synes det blir litt kjedelig i blant uten sosiale medier.

Sosiale mediers påvirkning i min hverdag

Sosiale medier påvirker min hverdag både positivt og negativt. En av de positive tingene er at det er veldig enkelt å få tak i folk. Nå som nesten alle man kjenner er på sosiale medier er det enkelt å få kontakt og lage avtaler. I tillegg hjelper sosiale medier meg med å holde meg oppdatert på hva som skjer rundt om i verden. For på sosiale medier kan man følge sider som NRK og TV2 som da legger ut viktige nyhetsartikler. Det som nok har mest negativ påvirkning fra sosiale medier er at jeg bruker veldig mye tid på det og denne tiden går noen ganger fra skoletiden.

Internett venner

Jeg har flere venner som jeg aldri har møtt ansikt til ansikt. Disse har jeg blitt kjent med gjennom online spill. Dette er folk jeg har blitt veldig godt kjent med, men har ikke oppgitt noe særlig av personlig informasjon annet enn mitt fornavn. Slik som mange andre sammenligner jeg også meg selv med andre på sosiale medier. For det meste er det fitness folk på Youtube eller Facebook.

Er det store forskjeller mellom hvordan mennesker under 20 år bruker Internett, sammenlignet med dem som er pensjonister?

Ja det er store forskjeller. Etter som vi unge har vokst opp med internett etter dette noe vi er vant med, og derfor bruker vi det til dets fulle potensiale. Vi gjør alt fra å chatte med venner til å kjøpe ting. Eldre derimot har ikke vokst opp med dette og mange har slitt med holde følge med den teknologiske utviklingen. Dette gjør at mange av disse eldre pensjonister heller bruker dette til å sjekke ting som blant annet mail, ikke det at ungdom ikke gjør det, men vi bruker det til så mye annet også. En annen ting ungdom også bruker internett til er å søke opp informasjon om noe som man trenger til en skole oppgave. Jeg tror at mange eldre ikke er klar over hvor mye man kan finne på nettet og bruker derfor kanskje ikke denne funksjonen i like stor grad.

Blir vi mer kalde og overfladiske i forholdet til våre mennesker når vi bruker sosiale medier?

Ja på en måte vil jeg si det. For det har seg sånn at når vi bruker sosiale medier blir mye av det «virkelige» borte fordi elektronikken lager avstand mellom dem som snakker. La oss for eksempel ta Facebook som ikke har noe med kommunikasjon ansikt til ansikt, men når vi er sammen med andre på vanlige måte bruker vi ordløse signaler som ansiktsuttrykk, tonefall, kroppsspråk og øyekontakt. Dette er med på å nær gjør kommunikasjon der det er et fravær av «face» på Facebook, som igjen kan gjøre at vi lettere kan skjule våre følelser bak skjermen.

Hvordan har de sosiale relasjonene endret seg med teknologien?

Etter hvert som smarttelefonene og sosiale medier har kommet og de sosiale relasjonene utviklet seg mer og mer vekk fra ansikt til ansikt og mer inn i den virtuelle verden. PÅ grunn av den store utviklingen innen teknologi kan man nå skape et større sosialt nettverk og flere relasjoner enn det man kunne før. Nå kan for eksempel ha video samtaler over skype med andre hvor som helst i verden. Før kunne man kun ringe de man kunne nummeret til, men nå kan man bruke for eksempel Facebook å bare sende en melding.

Hva er forskjellen på digital mobbing og annen mobbing?

Forskjellen på digital mobbing og annen mobbing er at mobberen mobber eller truer via internett og andre digitale verktøy. Mens annen mobbing går på ansikt til ansikt.

Etter som internett, sosiale medier og smarttelefonene har digital mobbing blitt ett større og større problem. Mobbing har gått fra å være ansikt til ansikt til nå å være over sosiale medier. På sosiale medier og internett har man mulighet til å være anonym hvilket fører til at mange skriver helt forferdelige ting man aldri ville sagt i virkeligheten. Den nye teknologien har gjort det enklere å mobbe og på grunn av man nesten alltid er online er det vanskelig å overse dette som et offer.

Tiltak for en tryggere digital hverdag.

Nå som veldig mange er på forskjellige sosiale medier har mobbingen nå til nye høyder. Aldri noen sinne har det vært så enkelt å nå mobbeofret som nå, i tillegg til at mobberne har blitt mye mer voldsomme i ordbruken ettersom at de sitter bak en skjerm. Men heldigvis finnes det måter å unngå dette. For det første er det viktig at du vet hvem som kan se din personlige informasjon på nettet. I tillegg må man aldri gi passordet ditt til noen. Det finnes også noen nettregler som er gode å forholde seg til som kan hjelpe deg i vanskelige situasjoner. For å oppsummere kan man si at sjansen for å trives på nettet er større om man følgere disse tiltakene.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: