Digital samtid uke 3

Edward Snowden-saken:

Var hans handlinger riktige?

Personlig jeg enig i det Snowden gjorde. Dette er på grunn av at jeg mener at det er viktig at vi som bor i et land vet hva staten holder på med, hvilket de tydelig ikke gjorde her. I tillegg synes jeg alle skal ha rett til privatliv og internett frihet, og derfor skal ikke staten lage et kjempe overvåkningssystem i skjul. I Snowdens lekkasje kommer det frem at mange store sider lar seg overvåke av USA, i tillegg til alle PCer som selges. Jeg synes det er veldig dumt at staten skal vite alt jeg gjør på nettet og PC-en. Men informasjonen som ble lekket kan også ha blitt brukt av andre etterretningstjenester i andre land som Russland og Kina etc. Selv om informasjon kan blir brukt på en negativ side står jeg fortsatt ved min mening om at det Snowden gjorde var det riktige.

Selv om folk mener det Snowden gjorde var riktig inkludert meg selv fikk dette også noen konsekvenser. Snowden sa blant annet til CNN at han var redd for USA ikke ville gjøre noe med og bare fortsett programmet. I tillegg er han redd for at det skal skje noe med familien på grunn av at han ikke lenger kan hjelpe dem. CNN sier at han også kan aldri kan leve som en fri mann igjen i USA, på grunn av hans handlinger. Andre konsekvenser er at det kan oppstå konflikter mellom land fordi USA hadde tydeligvis ikke bare lyttet på deres borgere, men også folk i Brasil og den tyske forbundskansler Angela Merkel. En av de store konsekvensene er at det kan true den nasjonale sikkerheten til landet som får deres topphemmelige mapper offentliggjort.

Så hva er egentlig galt med NSAs overvåkningsprogram? For det første er dette et brudd på vår rett til privatliv, i tillegg trenger man ikke en så detaljer overvåkning av befolkningen for å beskytte USA mot terrorangrep. Vi har blant annet sett eksempler på at det ikke fungerer for de hadde ikke klart å stoppe angrepet i Boston 2013. De sier at dette skal beskytte Amerika, men hvorfor bruke mange milliarder dollar på overvåkning når man kunne brukt det på å bedre infrastrukturen. De sies også at hvorfor skal man skjule noe når man ikke har gjort noe, og derfor burde USA si dette til befolkningen om de mener at dette er riktig istedenfor å bli flaue når det lekkes. En av de viktigste grunnene til at dette er galt er at USA har ingen rett til å overvåke andre lands borgere. Dette burde hvert enkelt land ta seg av som bringer oss over til datalagringsdirektivet.

Hva er Datalagringsdirektivet?
Datalagringsdirektivet ble opprettet av EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York den 11. september 2001, Madrid 11. mars 2004 og London 7. juli 2005. Datalagringsdirektivet lagret informasjon om hvem man hadde kontakt med på telefon og e-post, i tillegg til når og hvor man snakket med noen. I tillegg kunne det også spore når og hvor man hadde logget på internett fra pc og mobil. I 2014 tok EU-domstolen i Luxemburg og sa at dette strider mot forholdsmessighetsprinsippet europeisk rett og dermed ugyldig. Det ble konkludert at direktivet innebar en meget omfattende og et særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende rett til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger (Wikipedia, 2015)

Tanker rundt de digitale sporene jeg etterlater meg

Jeg har ikke mange tanker rundt de digitale sporene jeg etterlater meg, men når jeg er på nettet eller andre steder jeg etterlater meg digitale spor oppfører jeg meg som jeg ville gjort i virkeligheten. Det betyr for eksempel å ikke skrive stygge kommentarer eller lignende på Facebook og generelt oppfører meg ordentlig på internettet.

 

Kilder:

http://www.huffingtonpost.com/peter-van-buren/a-childs-guide-to-why-nsa_b_3403714.html

http://edition.cnn.com/2013/06/10/politics/edward-snowden-profile/

https://no.wikipedia.org/wiki/Datalagringsdirektivet

http://www.vg.no/nyheter/meninger/edward-snowden/edward-snowdens-fabel/a/23887934/

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: